Massively multiplayer online role-playing game, eller MMORPG som det oftast förkortas till, är en datorspelsgenre inom genren rollspel. I MMORPG spelar många personer tillsammans i samma virtuella värld. Det var en man vid namn Richard Garriott som kom på termen ”massively multiplayer online role-playing game” år 1997. Hans spel Ultima Online brukar omnämnas som spelet som gjorde MMORPG till en populär genre.De flesta MMORPG-spelen sker i en fantasy-värld där du som spelare tar rollen som en påhittad karaktär. Skillnaden mellan dessa spel och andra spel är att i MMORPG fortsätter spelvärlden att utvecklas under tiden som du är utloggad. Det är ofta spelskaparna som underhåller världen under denna tid. MMORPG är spel som är väldigt populära världen över nu för tiden.

Början på massively multiplayer online role-playing game

1996 kom det första moderna spelet i genren MMORPG. Spelet hette Meridian 59. Meridian 59 hade 3D-grafik och släpptes av ett stort företag. Det var även ett av de första spelen någonsin att få sina inkomster från månadsavgifter. Spelet Everquest som kom 1999 var tillsammans med spelet Lineage de spel som gjorde genren kommersiellt populära. MMORPG utvecklades i samma takt i Europa, USA och Sydkorea.

Populariteten

MMORPG är otroligt populära i västvärlden och tjänar mycket pengar. När du spelar ett spel i genren är du uppkopplad på en server som tillhör spelutgivaren. Ditt spel sparas inte på din hårddisk utan hos operatören. Alla spelare tar del av det som händer i den virtuella verkligheten du spelar i. I MMORPG är samarbetet mellan spelarna viktigt för att kunna uppnå saker i spelet.

Spelarkulturen

Många spelare lägger ner mycket tid på sitt spelande. Ofta arbetar man tillsammans i klaner (guilds), och många skapar vänskapsband genom sitt spelande av MMORPG tillsammans. De flesta MMORPG-spelen har en månadsavgift för att en spelare ska få tillgång till det. Det är som en typ av abonnemang, men kräver oftast också en kostnad för köp av spelet i början.