1982 kom en film ut som baserade sig på den figur som den tidige fantasyförfattaren Robert E. Howards uppfunnit: Conan. Regissör var John Milius och bland de mest kända skådespelarna fanns allas vår Arnold Schwarzenegger såväl som Max von Sydow och James Earl Jones. Filmen fick namnet Conan Barbaren och 1984 kom en uppföljare ut under titeln Conan Förgöraren. Handlingen utspelar sig i en förhistorisk uppdiktad tid och filmen kom ut i en rad olika versioner, med klippningar som ändrades för bio, VHS respektive DVD. Den är idag närmast en kultfilm och anses av fantasyfantaster vara en klassiker bland filmer.

Conan Förgöraren

Uppföljaren till den första filmen, Conan Barbaren, fick namnet Conan Förgöraren. Även här spelar Arnold Schwarzenegger huvudrollen. Bland de övriga rollerna hittar vi den karismatiska Grace Jones och även Olivia d’Abo. Handlingen utspelar sig i samma tidsepok som den första filmen, det vill säga i förhistorisk tid. En prinsessa vid namn Jehenna (spelad av Olivia d’Abo) har tagits till fånga. Det är en ond trollkarl som ligger bakom dådet och Conans uppdrag är naturligtvis att rädda den tillfångatagna prinsessan från trollkarlen. Komplikationer uppstår, då uppdraget kommer från en drottning vid namn Taramis, som inte heller hon har särskilt trevliga avsikter.

De två filmerna

Som så ofta fick uppföljaren ett svalare mottagande än den första filmen. Det är otroligt svårt att tillfredsställa en begeistrad publik med en uppföljare, det tycks nästan vara en naturlag. Även idag tycks den första filmen vara mer omtyckt än den andra: på IMDB får Conan barbaren 6,9 poäng, medan Conan Förgöraren får det något lägre 5,9 poäng. Det behöver inte betyda att filmen är sämre på ett objektivt plan – frågan är om det ens finns en objektiv nivå när det kommer till filmsmak. Conan är hur som helst en klassiker som troligen kommer följa med oss långt in i framtiden.